Rouwverwerking
Afscheid nemen is met dankbare handen aannemen al wat herinnering waard is.
Hulp bij rouwverwerking
In het leven krijgen we allemaal te maken met rouw. Het verlies van een persoon of van een bepaalde periode in je leven. Rouw gaat vaak gepaard met veel verschillende emoties. Je kan je boos, verdrietig of angstig voelen. Soms voel je je juist opgelucht en komt mogelijk schuld om de hoek kijken. Soms voel je je lange tijd overweldigd of komen de emoties juist met vlagen.
Er zijn dus veel verschillen in rouwprocessen en wat het met je doet.
In een gezond rouwproces ervaar je in een bepaalde tijd deze emoties en merk je dat na verloop van tijd de emoties afvlakken. Wanneer je aan de persoon of de periode denkt die achter je ligt, merk je meer dankbaarheid en meer rust in jezelf.
Dit is echter lang niet altijd het geval. Soms blijven de emoties erg heftig aanwezig. Je voelt je wanhopig, depressief en verslagen. Soms zijn de emoties juist helemaal afwezig. Het kan namelijk zijn dat er geen moment is geweest dat je kon rouwen. Je hebt de rouw als het ware vooruit geschoven. Vaak merk je in het hier en nu dan allerlei vage klachten die niet een duidelijke oorzaak hebben. Dan is het mogelijk dat je te maken hebt met een rouwproces wat nog niet voltooid is.
Rouwtherapie helpt om vrede te sluiten met het verlies. Je krijgt extra ondersteuning in dit proces zodat je weer op een gezonde manier verder kan gaan. Je leert hoe je jouw emoties juist kan gebruiken ter verwerken en navigatie in het leven. Emoties helpen je om keuzes te maken en je leert dat jouw emoties komen EN ook weer gaan. Je leert onderzoeken wat je zelf nodig hebt en wat je van anderen nodig hebt.
Je neemt in de therapie de tijd om door de pijn van het verlies te gaan en daardoor weer te genieten van het leven in het hier en nu.
Soms is het verlies zo heftig geweest dat het trauma vast zit in je lijf. Je merkt herbelevingen en heftige emoties waar je zelf geen grip op hebt. Dan kan EMDR je ook helpen om dit te verwerken (zie voor verdere informatie: EMDR)